3.18.2008

Erkeklere çamaşır yıkama kursu

Karınız , anneniz, kız arkadaşınız veya kız kardeşiniz evde değil. Artık yanlız yaşıyorsunuz. En azında gelip biri sizi bu zavallı hayattan kurtarana kadar.

Çamaşırlar yıkanmalı ! Daha nekadar aynı gömleği havalandırıp duracaksınız balkonda. Giyecek kilot ve boxer da kalmadı. Zaman cesur olma zamanıdır. Hadi adım adım yürüyün o beyaz kutuya doğru. Hani şu gemi lobozu gibi kapısı olan.

Önce birinci kural : Beyazları renklilerden ayır.
Hayır ! Burada ırkçı bir durum yok. Sadece beyaz çamaşırları pembe veya mor renklere boyamamak için pratik bir yaklaşım. Yada uzun zamanda beyazlar grileşir. Pembe çorap giymek sorun değilse bu kuralı takmasan da olur.

İkinci konu; çekmeceyi bul.
Bu çamaşırları yıkayacak deterjanı koyacaksın o çekmeceye. Büyük bölme herzaman basit yollu yıkama için. Kaçıramazsın. En ufak olanı da yumuşatıcı için.
Yumuşatıcı ;üzerinde hayvan çiçek resimleri olan renkli plastik şişede olan sıvı. Malzemeleri koy ve çekmeceyi kapa.

Üçüncü konu: Program seçme.
30-40 derece arası senin güvenli çamaşır yıkama ısın. Abartırsan makinanın sana cevabı "Bana bu çamaşırları neden tek tek etiketlerine bakmadan verdin....al sana yamuk yumuk yaptım hepsini" olur.
Program isimleri yazar genelde . Kısayı seç zira unutursun sen sonra çamaşır yıkadığını.
Çalıştırma düğmesi bazen bu programla birliktedir. Değilse ışığı yanar basınca.
Program çalışmassa biraz çevir program mandalını. Dijitalse zaten hemen başlar.

Ahhh Ahhh! Tabi o cam kapak kapalı olmalı, söylemeyi unuttum...benim hatam.

Jet motor sesine benzer bises duyarsan korkma makine evin bir yerlerinde senin çamaşılarını sıkıyor. Birazdan yanına gidip kapatman gerekicek.

Makineyi işini bitirince boşuna kapısını açmaya çalışma. Git çamaşırlık telini falan hazırla. Bir leğen yada sepet bul . Temiz olsun içi. İçine çamaşırlarını koyacaksın.

Eh en azından bu seni 2-3 dakka oyalar . Şimdi açabilirsin makinenin kapağını. Bu kapaklar zaman ayarlı . Sakın ha hemen açılmadı diye sinirlenip tornavida , keser gibi şeyler kulllanmaya kalkarak mağara adamlığını ortaya çıkarma . Bayanlar eve geri gelince başın çok ağrır.
Kalp krizi kadar ciddiyim bu konuda!

As bu çamaşırları tele. Yada düşük ısıda kurutma makinasına koy.
Tele yada askıya asarken çamaşırlarla dikkat edilecek konularsa şunlar.

Teller tozlu ve paslı olmasın , bitirir çamaşırlarını ...gider güzelim gömlekler.

T-shirt leri ; içeri asıyorsan ters yüz yap ve askıyla as. Sonra ütü gerekmez. Keza gömlekler de.

Dışarısı için yeterince mandal kullan ... Hava rüzgarlıysa komşu komşu gezersin "pardon benim çamaşırlar sizin balkonda " diye.
Hava durumunu en azından çamaşırlar kururken takip et. Yoksa bidaha yıkarsın.

Hepsi bu.

Seninle şimdiden gurur duyuyoruz.

Gözümüze girdin şimdiden...Affferin :)))

3.15.2008

Otomatik çamaşır makinemden koku geliyor

Malesef kötü kullanım sonucu veya kötü tasarım sonucu bu tür sıkıntılar çamaşır makinelerinde sıkça ortaya çıkar. Aracın içerisinden koku geliyordur. Bu koku da her yıkamada diğer çamaşırlara bulaşıyordur.
Hiç merak etmeyin. İşte çamaşır makinennizin koku yapma sebepleri ve çözümleri:

İçinde uzun süre su kalmıştır.
Nemli çamaşırırlarınız makinenizin içinde uzun süre kalmıştır.
Kullanım sonrası içini boşaltır boşaltmaz kapısını kapatıp uzun süre kullanmamışsınızdır.
Kullandığınız su depoda uzun süre beklemiş ve yeşillenmiştir.

vs vs

Çaresi;
Çamaşır suyu :)))))

Bu sorunların genel sebebi iç yapıda oluşan makinennize musallat olmuş bakteriler ,mantarlar dır. Bu durumu uzun süreli içinde su tutma ve bekletme yapan bir program seçip çamaşır suyu (kapasiteye göre bir veya iki su bardağı) koyarak çamaşır makinenizin sağlığını ve kokusunu tedavi edebilirsiniz.

Ancak önemli not: Sakın hemen sonra bir de boş bir normal kısa yıkama yapmadan tekrar çamaşır koymayın makinenize.

3.13.2008

Dere kenarından eve

Çamaşır yüz yıllar boyu kadınlar tarafında su ve dere kenarlarında elde kah bir taşın üzerinde ,kah bir tahtanın kenarında yıkandı. Evlerin dikey sıralanmasını takiben bu temizlik gereksinimide banyo ve mutfak düzenekleri gibi evlere tarşındı. İşte bu dönem çamaşır makinesi ile tanıştığımız yıllardır.

Otomatik makinalar ise 50 li yıllarda popüler olmuş ve bizi daha da ileriye çok çabuk götürmüşlerdir. Tabi dere kenarları boşaldıkça yerini eskiden buralarda çamaşır yıkayan insanların otomatik makinalarından akan kirli suların toplanıp atıldığı kanalizasyon boruları almıştır.

Ama şimdi bu eski çamaşır yıkama alışkanlığından farklı olarak ortama sabun yerine çok bileşenli çevre dostu olmayan deterjanlar akıtılmaktadır.

Bir birey sadece çamaşır yıkayarak bile dünyanın kirlenmesine sebep olabilmekte...O zaman sorarım size; o yıkadığımız kıyafetler gerçekten temiz mi biz bu dünyayi kirletirken.
Çamaşır makinesi kullanımında bilmediğimiz okadar çevre ile ilgili problem var ki. Neredeyse insanın ; bırakın kirli kalsın herşey diyesi geliyor.

3.07.2008

Bir çocukluk hatırası : Makinenin kaçışı

Hiç unutmam, bir komşumuz yazlıklarında geçirdiği dönem boyunca eski çamaşır makinesini kullanıyordu. Her sene bu makine biraz daha eskiyor ama sadece yılda 2-3 ay kullanıldığı için bir türlü makineyi elden çıkarmıyorlardı.

Annemlerin her ziyaretlerinde çamaşır makinesi hakkında yaptıkları komik ve serzeniş içeren sohpetlerini hatırlıyorum.
"- Müşerref hanım sizin çamaşır makinesi bir gün kendini emekli edecek. " diyordu annem. Müşerref hanım da sürekli;
"- Amaaan ne yapayım taka bir makine ama bizi idare ediyor " diye konuşuyordu.

Bu durumda tamamen normal sayılacak bu sohpetler ertesi gün aldığımız haberle komik bir hal aldı.
Zira komşumuz telefonda bizden evlerine gelip evlerinin kapılarını açmamıza yardım etmemizi istiyordu.

Bir kaç dakika sonra konu aydınlandı. Müstakil 2 katlı bir evde oturan komşumuzun çamaşır makinesi sıkma programı sırasındaki titreşimle yürümüş ve üst kattaki banyodan dışarı çıkıp merdivenlerden yuvarlnmış ve evin ana kapısını sıkıştırak kapamıştı.

Anlıyacağınız çamaşır makinesi çok ciddi bir kaçış eyleminde bulunmuş ama ana kapının içeri açıldığını tahmin edememişti.

Biz iterek ana kapıyı açmalarına yardımcı olduk. Komşularımızın durumu iyiydi ama aynı şeyi çamaşır makinesi için söyliyemem.

Sonuçta yeni bir çamaşır makinesi alan komşularımız eski makinelerinin onları nasıl terk ettiğini asla unutmadılar . Ben de ne zaman en ufak bir sorun yaşasam çamaşır makinnelerime hep teknik servis çağırdım....hep bu hikaye aklıma gelir ve beni o şekilde terk edeceklerinden korkarım.

3.05.2008

Dev çamaşır makinesi Arçelik 5980

Büyük ailelere müjde !
Sonunda 10 kilo kapasiteli bir çamaşır makinesi ne kavuştuk.

Tabi bukadar çamaşırınız varsa. Bir çamaşır makinesi nin kullanışlı olması için satın alındığı ev ahalisinin çamaşır yüküne uygunluğu ön planda olmalı.

Aşiret gibi yaşayan , 3-4 kat apartman her katta bir aile yaşayanlara çok uygun. Yada sürekli yorgan yatak yıkamak isteyen çamaşır makinesi fetişistlerine.

Tabi çok çocuklu evlerde veya hasta evlerinde önemli bir inkan ve tasarruf getiren bu model Arçelikten.

Okadar kiloya okadar büyük ağızı olan bir çamaşır makinesi bu. Tam 40 cm lik bir kapağa sahip. Devir konusu biraz zayıf ama tabi çok sallansa yer yıkılır diye düşünmüş sanırım bu çamaşır makinesi nin tasarımcıları. 1200 devir . Hepsi bu.
Ama bu çamaşır makinesi diğer özellikleriyle durumu eşitliyor. Her türlü elektronik hesap kitap beyini var.

Kısacası dev çamaşır makinesi geniş evlerin ve bütçelerin ilgisine sunuldu. 2532 ytl den başlayan fiyatlarla Arçelik bayilerinde iki çamaşır makinesi yeri kaplıyor.



3.04.2008

35 cm Derinliğinde bir tasarım harikası

Evet yanlış duymadınız . Sadece 35 cm.
Dar banyoları olan şehir hayatı için ideal bir tasarım. Biraz IKEA ev kurulum felsefesine doğru bir beyaz eşya. Çamaşır makinesi 45 metre kare eve sığmıyorsa çözüm kesinlikle bu yeni Beko çamaşır makinesi nde.
Güzel bir reklam ile kampanyası yapılıyor. Kolayca bu çamaşır makinesi yle tanışmanız için vidyosunu ekledim.


Reklam Filmi sağdaki "Çamaşır Makinesi Kısa filmleri" nden yukarıdan 3. cüsü. Mutlaka izleyin !



Tabi bu ürün ucuz ve küçük olduğu kadar düşük kapasiteli de. Ama iki kişi yaşıyorsanız bu sorun olmasa gerek. Tabi bu çamaşır makinesi nde yorgan falan yıkamaya kalkmamak gerek. :))

Bu çamaşır makinesini beğenmemin bir sebebi ise öğrenci evleri için çok kullanışlı olması.

Az enerji harcaması da bir başka pozitif yanı.



3.03.2008

Annemin şanzımanlı canavarı

Bu gün evlerde gördüğümüz çamaşır makinelerini o kadar kanıksadık ki, bir zamanlar, çok değil 20-30 yıl önce her evdeki tek çamaşır makinesinin şanzımanlı merdaneli çamaşır makineleri olduğunu. Hatta bazı modellerin sallanan bir çubuktan ibaret olan bir kazandan ibaret kovalar olduklarını unutuyoruz.

Hani şu üst kapağı tencere gibi açılan makinelerden bahsediyorum. Merdanesi elle çevirerek çalışan modellerin motorlusu çıktığında devrim di. Hatta lüx olan çamaşır makinelerinin sıkma hızı vardı.

Tabi ki o çamaşır makinesi nin yerini şimdi tek butona basılınca çamaşırı sessiz yıkayan ve neredeyse kuru çıkartan makineler aldıysa da, nostalji bu ya.... gençliğimle bağdaşmış olan bu eski çamaşır makinesi aklımdan çıkmıyor.

Banyoda kolayca kullanılamadığından (malum Türkiyede banyolar kocaman değildir) koridora falan çıkarılırdı. Sıkma işlemi özellikle macun gibi çıkarırdı çamaşır makinesi nin arkasına koyduğumuz leğene çamaşırları.

Transa geçirici şanzımanın bir ileri bir geri sesinde yorgunluk ara çayları içilir bazen de kısır yapılırdı. Bolca yerler ıslanır çocuklara "aman çamaşır makinesi nin yanından geçerken dikkatli olun denirdi.

Ama yinede iyiydi alternatife karsı; elde yıkamak herşeyi. Göreceli bir lüks sağlardı eski çamaşır makineleri. Şanzımanlı.....merdaneli...meşakkatli.

Tarih oldular yada antika...

Bazen eski evimizde otururken koridorda hayaletini hatırlıyorum eski çamaşır makinesi nin.

Biraz gülümsüyorum...ve yeni makinemin düğmesine basıp gerisini unutuyorum.


3.01.2008

Otomatik makineler hakkında bilmeniz gereken 5 önemli nokta

Çamaşır makinesi diyip geçmeyin. Aslında kazandığınız her değerde biraz da ona çalışıyorsunuz. Çamaşır makinesi sahibi olmak ve kullanmak nelere mal oluyor. En efektif otomatik çamaşır makinesi kullanımı için bilmeniz gerekenler.

1- Bir çamaşır makinesi, kullanım sıklığınızla orantılı olmakla beraber ev içi masraflarınızdan ciddi bir bölümü teşkil eder. Başta elektirik ve su olmak üzere deterjan ,yumşatıcı ve kireç çözücü masrafları görünmeyen bir ev içi harcama kümesidir.
Bu nedenle satın alırken A serisi tercihiniz olsun. Bu sayede daha az elektirik harcarsınız. Her yıkamada tüm kapasitenin dolduğundan emin olun. Çünkü çamaşır makineleri 3/4 kapasitede de full kapasite enerjisi kullanırlar.

2- Çamaşır makinesi aynı zamanda doğayı kirletmek için kullandığınız en başta gelen araçtır. Doğal su kaynaklarını kirletmekle kalmaz bu kirliliğin geri dönüşümü olmayacak sorunlara yol açmasını da sağlar. Bunun sebebi kullandığımız deterjanlardır. Ev bütçemizden yüzlerce lirayı her ay çok fonksiyonlu olduğu vaadedilen detarjanlara yatırırken bilmediğimiz aynı temizliği toz sabun ile de sağlayabileceğimizdir. Zor çamaşırlar ise aslında önerilen deterjan miktarının yarısı aslında yeterlidir. Zira bu deterjanları üreten ve pazarlayan firmalar herzaman daha çok kullanmamızı isterler . Nekadar "az yeterli" diye reklam yapılıyorsa bir deterjan için onun yarısı haydi haydi yeterlidir aslında.

3- Çamaşır makinesi alırken çift su girişli olmasına dikkat edin. Yoksa her seferinde suyu ısıtmak için rezistanslarını çalıştıracak ve size ekstra elektirik faturası yükü getirecektir. Çift su girişli ürünler herzaman bina şebekesindeki daha ekonomik sıcak suyu kullanacaktır. Kombi, kalerüfer,gün ısı gibi. Elektirikli şofbenler bu faydanın dışındadır.

4- Son yıllarda artan sıkma hızları da çamaşır makinesi satışlarının ana reklam konularındandır. Ancak basit bir denklem size ekonomi yaptırabilir. Yüksek sıkma gücü=Yüksek elektirik harcaması. Bırakın telde kurusunlar.

5- Çamaşır yıkamanın olmazsa olmazı gibi görünen Calgon ve türevi malzemeler var. Çok kireçli sularda çamaşırlarınıza biraz faydası olabilir ama aslında çamaşır makinesi için Calgona ihtiyaç yoktur. Çamaşırlarınız için deterjanla beraber sadece biraz TOZ SODA koyun yeter. Ama makineniz için koruma daha kolay. Sadece çamaşırsız bir çalıştırma yaparak azıcık porçöz ile yılda bir kez çamaşır makinenizi koruyabilirsiniz.

Harcanan yıllık Calgon parası işcilik dahil 4 çamaşır makinesi rezistansına bedeldir.
Tüm calgon paralarıyla kendinize bir hediye alın.

Çamaşır Makinesi ve biz

Hayatımızı kolaylaştıran makinelerin başında gelen çamaşır makinesi modern hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır malumunuz.

Çoğu zaman unuttuğumuz nokta bu araçlara ne kadar bağımlı olduğumuz.
Yaşam kalitemizin bir göstergesi olan bu araç hakkında bu nedenle bir blog başlatmak istedim.

Bu bloğum da tüm insanlık olarak çamaşır makinesi ile olan ilişkimizi maddi, sosyal, duygusal (evet duygusal dedim :)) açılardan incelemeye ve bu harika cihazın yaşamımıza kattıkları ve götürdükleri hakkında araştırmalarımı sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Bu blogta kullanımından satın almaya, mizahından haberlere çamaşır makinesi hakkında bir çok konu bulabileceksiniz.

1908 Yılında icat edilmesinden beri baş döndürücü bir hızla yayılan ve bu gün dünyada insanlık olarak ürettiğimiz enerjinin ve kullandığımız suyun hatırı sayılır bir payını talep eden bu harika icat, kulandığımız tüm deterjan ve yumuşatıcı maddeler ile dünyadaki varlığımızın izlerini doğaya bırakmamıza aracılık eder.

2000 rpm sıkma gücüne kadar sahip bu ev arkadaşlarımız sosyal yaşamımızdan bireysel üretgenliğimize; bizi etkilemektedir.
Çamaşır makinesi sahibi olmak hiç bir zaman bu kadar düşündürücü olmamıştı.